Sofia

Un projecte de Laia Manresa.
Aquest petit relat audiovisual vol mostrar-nos l'últim part que atendrà Sofia. Una experiència irrepetible carregada d'un valor simbòlic que pretén fer-nos reflexionar sobre què significa néixer. Por, alegria: emocions fortes, sentiments profunds. El part pot fluir amb facilitat o pot ser un trànsit complexe i de vegades fins i tot perillós. En tots els casos, és una experiència substancial, ritual de pas i transició, metàfora de la vida mateixa.

SOFIA

Sinopsi

Néixer és un acte imprescindible per a nosaltres, però hi ha moltes maneres de néixer i moltes maneres d’acompanyar aquest moment tan important en la vida de cadascú. Actualment, l’opció més habitual és parir en un hospital o en una clínica, però també hi ha dones que trien donar a llum a l’espai més íntim que coneixen: casa seva. És aleshores quan són acompanyades per altres dones: les llevadores o comares.

Sofia és una llevadora que descobreix la seva vocació des de ben joveneta i que atén parts a domicili des de fa trenta anys. Jubilada des de fa pocs mesos del CAP on exercia l’atenció primària, continua acompanyant a dones que volen parir a casa.

Aquest petit relat audiovisual vol mostrar-nos l’últim part que atendrà Sofia. Una experiència irrepetible carregada d’un valor simbòlic que pretén fer- nos reflexionar sobre què significa néixer. Por, alegria: emocions fortes, sentiments profunds. El part pot fluir amb facilitat o pot ser un trànsit complexe i de vegades fins i tot perillós. En tots els casos, és una experiència substancial, ritual de pas i transició, metàfora de la vida mateixa.

Tractament

Aquest és el retrat de l’últim part a domicili que farà Sofia a partir de deu instantànies fotogràfiques d’un dels moments culminants de la seva feina: el moment del neixement.

Lluny de la imatge estereotipada que tots tenim al cap, feta d’esbufecs anguniosos, sirenes i pressa, les fotografies ens desvetllaran el moment del neixament com un moment d’intimitat i d’interiorització, una transició que està fora del temps.

La imatge sense moviment de la fotografia aconseguirà concentrar l’essència del part, congelar la bellesa d’alguns passatges d’aquest trànsit que significa l’arribada a la vida i el seu acompanyament.

Aquestes deu fotografies dialogaran amb un muntatge acurat i molt treballat de la banda sonora que es composarà a partir del so directe del part i d’entrevistes realitzades a posteriori del neixament, amb la llevadora i els pares de la criatura

Les paraules dels implicats en el neixament ens permetran completar el sentit de les imatges i entendre la profunditat de la seva vivència. La por, el dolor, l’alegria, el plaer. Cada neixament és un espai carregat de detalls i de significats valuosos, una oportunitat de conexió amb la força personal i la nostra dimensió espiritual.

Col·labora amb aquest projecte

Fitxa tècnica

Títol original: SOFIA | Durada: 15 minuts | Gènere: Curtmetratge Documental | Guió i direcció: Laia Manresa | Direcció de fotografia: Xavier Artigas | Fotografia: Ima Garmendia | Producció: Xavier Artigas | Cap de producció: Memi March | Muntatge: Sergi Dies | So directe: Amanda Villavieja

Licencia de Creative Commons